Newsletter
Notebook DELL

Tablet ASUS

Toner KM C308

Starostlivosť o počítač

Určite to poznáte. Po pár mesiacoch používania máte pocit, že s počítačom čosi nie je v poriadku. Obľúbené stránky sa zobrazujú celú večnosť, proces zapínania trvá viac ako obvykle. Nie, počítač nemusí byť pokazený, pravdepodobne ste však zanedbali jeho údržbu. Aj auto musíte pravidelne voziť na prehliadky, vymieňať olej, či dofukovať pneumatiky, inak by vám určite dlho neslúžilo. Pozrieme sa na niekoľko rád, ako udržať svoj počítač v dobrej kondícií po čo najdlhší čas a výrazne tak predĺžiť jeho životnosť.

Duša počítača

Takto by sme mohli nazvať softwarové vybavenie počítača. Software je zjednodušene to, čo nedokážete fyzicky uchopiť. Teda operačný systém a rôzne programy a aplikácie, nachádzajúce sa vo vašom počítači. Najdôležitejšie sú však 3 zásady, ktorých by ste sa mali držať. Sú to:

  • pravidelná aktualizácia operačného systému
  • pravidelná aktualizácia antivírusového programu
  • čistenie spoločne s defragmentáciou a zálohovaním disku

Čím je spôsobené spomaľovanie vášho počítača? Pri používaní sa ukladajú aj pozostatky inštalovaných programov. Aj po ich odinštalovaní nezmiznú všetky ich súčasti. Navyše pri surfovaní po internete nezriedka stiahnete do počítača niečo, o čom ani neviete. Takéto nevyžiadané súbory sa na spomalení podieľajú taktiež.

Aktualizácie

Ako sme už spomenuli, ide o najdôležitejšiu súčasť údržby. V počítači budete mať najnovšiu verziu operačného systému opatrenú rôznymi záplatami a vylepšeniami. Neustále sa objavujú nové hrozby, nové druhy vírusov, preto je potrebné držať krok s dobou aj v tejto oblasti.

Aktualizáciu operačného systému vykonáte tak, že kliknete na ponuku Štart – Všetky programy – Windows Update. Tam si už vyberiete aké aktualizácie chcete inštalovať, odporúčame ale všetky dostupné.

Cez ponuku Štart – Všetky programy si vyberiete aj antivírusový program, ktorý používate. V ňom už stačí postupovať podľa pokynov a aktualizácia sa automaticky nainštaluje.
 

Čistenie a defragmentácia disku

O čistení dostatočne napovedá už len jeho názov. Ide o odstránenie nepotrebných častí súborov, ktoré len zaberajú miesto a spomaľujú chod vášho počítača. Vykonáte ho tak, že postupujete nasledovne. Štart – Všetky programy – Príslušenstvo – Systémové nástroje – Čistenie disku. Obdobne vykonáte aj defragmentáciu disku, nájdete ju hneď pri čistení disku. Čo tá defragmentácia vlastne je? Zjednodušene by sa to dalo povedať takto. Každý súbor sa pri používaní ako keby rozpadá. Nie je uložený hneď pri sebe, ale vo viacerých fragmentoch je na viacerých miestach. Defragmentácia dáva tieto súbory znova pekne dohromady. Zálohovanie disku vykonáte po kliknutí na Štart – Ovládacie panely – Zálohovanie a obnovenie.

Môžete používať aj mnohé programy na vykonanie týchto operácií. Tieto programy vás uchránia aj pred nežiadúcim spywarom. Spyware sú programy, ktoré na pozadí bez vášho vedomia pri pripojení na internete pracujú, a môžu nepriaznivo ovplyvniť rýchlosť počítača.

Klávesnica žiariaca čistotou

Z hygienického hľadiska je najvhodnejšie čistiť tú časť, s ktorou ste v kontakte najviac, čo je v tomto prípade klávesnica. Milióny odumretých buniek z vašej kože a čiastočky prachu si nájdu aj tú najmenšiu medzierku medzi klávesami. Pravidelne by ste sa mali čisteniu venovať aspoň raz mesačne a čím častejšie, tým lepšie. Pri klávesniciach je potrebné vysypať z nej nečistoty, prípadne vyfúkať prach z medzier medzi klávesami. Je možné zakúpiť aj špeciálne utierky, či špongie na klávesy či tyčinky, ktorými vyčistíte priestor medzi klávesami. Dobré je vyčistiť handričkou aj povrch kláves. To isté platí aj o čistení obrazovky. Na trhu nájdete handričky zo syntetických látok spolu s roztokmi, ktoré sú určené na monitory a televízne obrazovky.

Nezabúdajte na vnútro

Mimoriadne dôležité je starať sa o vnútro počítača. Chladiaci systém funguje tak, že chladnejší vzduch z okolia nasáva dnu a ohriaty vzduch vyfukuje von. Pri tomto procese však dochádza k usadzovaniu prachu vo vnútri počítača. Možno o tom ani neviete a vo vnútri máte veľký a stvrdnutý chumáč prachu. Takto dochádza k upchaniu systému chladenia a následnému prehrievaniu. Počítače automaticky znížia svoj výkon vtedy, keď teplota v ich vnútri dosiahne vysoké hodnoty. Je to bezpečnostné opatrenie, aby vplyvom vysokej teploty nedošlo k poškodeniu jednotlivých komponentov. Keďže v tomto prípade znemožňuje prívod vzduchu chumáč prachu, počítač nepracuje naplno a dochádza k jeho spomaleniu. Ako postupovať? Najjednoduchšie je zájsť do servisu a tam si nechať váš prístroj vyčistiť. Obzvlášť to platí v prípade, že je počítač ešte v záruke. Ak by ste ho totiž otvorili, porušíte bezpečnostné plomby a nárok na záruku strácate.

Ak sa odhodláte na rozobratie, dôkladne odstráňte prach zo všetkých miest a vyčistite hlavne rebrá chladiaceho systému. Na trhu nájdete aj spreje so stlačeným plynom, ktorý prefúkne všetky časti a nečistoty dostane von. Tento plyn je však horľavý, preto ho používajte výhradne pri vypnutom počítači. Vhodnejšie sú nádobky so stlačeným vzduchom. Na jedno čistenie pohodlne vystačí nádobka, ktorej cena sa pohybuje okolo 6 eur. Dajte si ale pozor, aby ste nádobku nedržali dnom nahor, vtedy namiesto vzduchu začne striekať jeho vlhkejšia forma, ktorá chumáče prachu navlhčí a neodstráni.

Najdôležitejšia je prevencia

To znamená priebežne robiť aktualizácie a dbať na čistotu disku a samotného počítača. Týmto predídete mnohým problémom, ktoré vás môžu postretnúť pri zanedbanej údržbe. Vyčistenie počítača od vírusov, či extrémnych nečistôt vás v servise môže vyjsť poriadne draho. Investujte radšej pár drobných do čistiacej sady a svoj čas do pravidelnej starostlivosti. Počítač sa vám odmení konštantným výkonom a predĺženou životnosťou.


Aktuality

Súkromie

Nakupovanie

O nás

Sociálne siete

[ Mozaika z tvojich fotiek ][ Igiho blog ]