Newsletter
Notebook DELL

Tablet ASUS

Toner KM C308

Krátko o pamäťových kartách

O tom, že pamäťové karty sú dnes veľmi dôležité médium pre ukladanie dát, nepochybuje skoro nik.  Nájdeme ich snáď vo všetkých zariadeniach ako mobilné telefóny, fotoaparáty, kamery, GPS navigácie, MP3 prehrávače, autorádiá a pod. Stáva sa, že nám pamäťovú kartu dá výrobca alebo predajca ako darček pri kúpe zariadenia alebo nám dá pamäťovú kartu vo zvýhodnenej cene. Ak však nie, dá nám technické špecifikácie najvhodnejšej pamäťovej karty pre naše zariadenie. Čo však v prípade, že si potrebujeme dokúpiť pamäťovú kartu? Ponúkame Vám preto niekoľko rád, ako postupovať a na čo si dávať pozor pri jej kúpe.

Výber pamäťovej karty do zariadenia, nie je veľmi komplikovaný. Treba však pozornosť pri výbere karty upriamiť na:

1. Typ pamäťovej karty
2. Kapacitu pamäťovej karty
3. Rýchlosť zápisu pamäťovej karty


1. Typy pamäťových kariet

Je veľmi dôležité uvedomiť si, že ak Vaše zariadenie podporuje určitý typ kariet, automaticky nepodporuje iný.

Pamäťové karty Compact Flash (CF) sú jedny z prvých typov pamäťových kariet. Napriek tomu sú vďaka svojej spoľahlivosti, robustnosti, rýchlosti a dostatočnej kapacite používané najmä v profesionálnych digitálnych zrkadlovkách. V súčasnosti sa vyrábajú už aj s kapacity 128GB s ohromnými rýchlosťami zápisu a čítania až 90 MB/s. Na trhu sa nachádzajú dva typy CF kariet, ktoré sa líšia iba hrúbkou. Type I (hrúbka 3,3mm) a Type II ( hrúbka 5mm),


Pamäťová karta Secure Digital (SD). Jedná sa o typ pamäťovej karty pre ukladanie dát v zariadeniach, ako sú digitálne fotoaparáty, PDA, mobilné telefóny, prenosné hudobné prehrávače a digitálne hlasové záznamníky. SD karta je jednou z tých menších formátov pamäťových kariet aké poznáme z histórie. Rozmery: 24 mm x 32 mm x 2,1 mm hrubá. Jej orientáciu v zariadení je veľmi rýchlo rozpoznať podľa jej horného pravého rohu, ktorý je na SD každej karte "odrezaný". Aj napriek tomu, že karty sú rozmerovo malé, môžu mať kapacitu až neuveriteľných 256GB.

Pamäťová karta Micro Secure Digital (microSD) a Mini Secure Digital (miniSD) - jedná sa o zmenšenú podobu pamäťovej karty SD a najčastejšie ju nájdeme v mobilných telefónoch alebo mp3 prehrávačoch. Má všetky technické vlastnosti ako bežná SD karta až na to, že pre pohodlnú prácu s ňou je potrebný adaptér, ktorý obvykle býva súčasťou balenia. Adaptér je potrebný ako nadstavba microSD (resp.miniSD) karty, pre vytvorenie štandardnej veľkosti SD karty. (Nevyhnutné pri práci s kartou v notebooku alebo čítačke kariet).  

Iné typy pamäťových kariet - okrem spomínaných pamäťových kariet, sa na trhu nachádzajú aj také, ktoré si výrobca zariadenia vyrobil takpovediac len pre seba. Tieto karty jednoducho nevložíte do iného zariadenia. Typickým príkladom je spoločnosť SONY a jej pamäťové karty Memory Stick a Memory Stick Micro. Stretávame sa s nimi však pri starších zariadeniach a v súčasnosti je ich používanie už len výnimkou. 



2. Kapacita pamäťovej karty

Pri výbere vhodnej kapacity pamäťovej karty platí, že viac GB dát nie je nikdy na škodu. Niektoré zariadenia však vytvárajú obrazový alebo zvukový záznam v takej kvalite a veľkosti, že veľmi malá kapacita pamäťovej karty by nevystačila niekedy ani na hodinu práce. Všeobecne platí, že ak používate napríklad Váš fotoaparát na občasné rodinné fotografovanie, úplne Vám bude postačovať 2-4GB karta. Čím kvalitnejšie zariadenie máte a dlhšiu prácu s ním očakávate (cestovatelia, časté fotenie a pod.), je nevyhnutné mať vyššiu kapacitu ako 4GB. Najpredávanejšou kapacitou pamäťových kariet pri bežných zariadeniach (digitálne fotoaparáty a pod.) je kapacita 4-8GB. Pri výkonnejších  zariadeniach (kamery, GPS navigácie a pod.) je najpredávanejšou kapacitou 16-32GB. 


3. Rýchlosť zápisu pamäťovej karty

S rýchlosťou zápisu pamäťových kariet sa môžete zaoberať iba pri SD kartách. Všetky ostatné typy pamäťových kariet majú rýchlosť zápisu jednotnú.

Prečo je výber rýchlosti zápisu dôležitý? Pretože napríklad zkadlový fotoaparát potrebuje na spracovanie snímku určitý čas a zbytočne pomalá pamäťová karta by čas spracovania ešte viac predĺžila. Znamená to, že by ste počas času spracovania snímku nemohli so zariadením pracovať. Rovnako to platí aj pri digitálnych kamerách a iných profesionálnych zariadeniach. Čím kvalitnejšie zariadenie máte, tým nevyhnutnejšie potrebujete rýchlejšiu pamäťovú kartu.

Tabuľka rýchlosti zápisu SD kariet
 

      Zariadenie     Typ SD karty
             
_____________________________________________________________________________________
 
Rýchlostná trieda
(Speed Class)*
2   Fotografovanie a SD kamera. (Minimálna rýchlosť zápisu 2MB/s)     SD, miniSD, microSD, microSDHC, SDXC, microSDXC
       
______________________________________________________________
         
  4   HD a Full HD kamera. (Minimálna rýchlosť zápisu 4MB/s a 6MB/s)  
       
  6    
         
______________________________________________________________
         
  10   Full HD kamera a zariadenie pre neustále HD snímkovanie. (Minimálna rýchlosť zápisu 10MB/s)  
             
_____________________________________________________________________________________
             
UHS rýchlostná trieda
(UHS Speed Class)*
1   Zariadenie pre vyšší potenciál nahrávania a vysielania v reálnom čase a zachytávanie veľkoformátových HD videí. (Minimálna rýchlosť zápisu 10MB/s.)    
SDHC UHS-I a UHS-II,
SDXC UHS-I  UHS-II
         
______________________________________________________________
         
  3   Zariadenie pre najvyšší potenciál nahrávania videí (pri rozlíšení 4096x2160 pixelov).  (Minimálna rýchlosť zápisu 30MB/s.)  



* označenie rýchlostnej triedy priamo na pamäťovej karte





Zaujímavosti o SD karte:
Jedným z dôvodov názvu "Secure Digital" karty je to, že karty majú funkciu ochrany autorských práv, pomocou zabudovaného bezpečnostného prvku, tzv. "LOCK".  Znamená to, že dáta budú chránené a nebude môžné ich vymazanie alebo prepísanie.

Pokiaľ by ste po jej otvorení čakali množstvo súčiastok, plošných spojov a prepracovanú technológiu, môžete byť sklamaní. Jeden plošný spoj, čip a pár iných súčiastok.



 



Zdroj: 

https://www.sdcard.org/home/

 


Aktuality

Súkromie

Nakupovanie

O nás

Sociálne siete

[ Mozaika z tvojich fotiek ][ Igiho blog ]