Prišiel ten čas, keby sa chystáte doplniť vašu zbierku smartfónov, notebookov a zariadení o novučičký tablet? Neponáhľajte sa, pretože môžete aj zbytočne vyhodiť peniaze. Ak je niekto spokojný so 140,- EURovým tabletom, vám takýto lacný nemusí absolútne vyhovovať. Na druhej strane, načo kupovať 600,- EURové, keď všetky potrebné veci zvládne aj ten najlacnejší. Rozhodnúť sa vám pomôžem práve v tomto článku.

 

Čo je to Tablet?

Veľmi sa v poslednej dobe zaužíval iba výraz “tablet“, ale to je v skutočnosti úplne niečo iné. Pôvodne sme poznali tablety, pomocou ktorých pracovali grafici, dizajnéri a fotografi. Tento tablet pracuje ako vstupné zariadenie a umožňuje ovládať počítačový kurzor podobným spôsobom ako počítačová myš. Zariadenie sníma polohu a pohyb pera alebo prsta po podložke, a tento pohyb je prenesený do pohybu grafického kurzora. Základný rozdiel oproti myši je, že tablet pracuje v absolútnom súradnicovom systéme a myš v relatívnom. >>viac sa dozviete na wikipedia.sk.

tablet-vs-tabletpc

To zariadenie, ktoré sa v poslednom roku neskutočne rýchlo rozšírilo, by sa malo skôr nazývať Tablet PC. Aj keď väčšinou to nájdete v eshopoch všetko pod jedným názvom. Názov je však to posledné, čo nás zaujíma. V článku sa pokúsim zhrnúť najzákladnejšie požiadavky ľudí a schopnosti dnešných dotykových zariadení.

Je lepší veľký alebo malý tablet?

Rozmery sa veľmi ťažko hodnotia objektívne, pretože z 3 ľudí môže každý tvrdiť rozdielnu vec. Kamarátovi sa zdá už aj smartfón 4,3″ veľký, ďalší má zasa rád tie menšie tablety (vraj sú skladnejšie do mesta a na pracovné cesty), a ja zasa preferujem tie najväčšie. Či už ide o tablet, obrazovku počítača, TV alebo aj smartfón je pre mňa dôležitejšie pohodlné ovládanie ako nosenie.

rozmery-tabletov

Tablet pre mňa dokáže nahradiť mini notebook takmer vo všetkých smeroch. Je ľahšie prenosný a dobré ovládateľný. Mnohé z tabletov sú len o niečo väčšie ako moderné smartfóny. Približne 5″ obrazovka sa vám vojde bez väčších problémov do vrecka. Tie, ktoré sa mne rozhodne lepšie ovládajú majú obrazovku o veľkosti 9″.

Nedá sa teda presne učiť, ktorá veľkosť je vhodná pre kuriéra UPS, bankového pracovníka, či študenta na vysokej škole. Systémové parametre sú srdcom a mozgom tabletu

Pamäť pre vaše dokumenty je dôležitejšia ako si myslíte

Ako je to dnes už bežné, všetky vlastnosti zariadení závisia od ich výkonu. Pozor však na dostatok miesta pre vaše dokumenty. Pretože výkonný tablet s nedostatkom miesta vám bude asi na nič. Ak viete vopred, že využijete internú pamäť SSD naplno (fotky, filmy, hudba, dokumenty), pozerajte hneď tablety s väčšou pamäťou. Známe iPady majú veľkosť 16GB, 32GB a 64GB. Cenový rozdiel je dosť veľký. /16GB iPad2 dnes kúpite už pod hranicou 500,-EUR, zato 64GB stojí do 700,-EUR/

ipad-tablet

Ak nemáte počiatočnú investíciu dosť veľkú na kúpu 64GB, tak nezúfajte. Na trhu nájdete tablety, síce s menšou internou pamäťou, ale zato s možnosťou doplnenie pamäťových kariet. Tie sú podstatne lacnejšie ako drahé “veľkokapacitné” tablety.

Batéria alebo možnosť pracovať bez napájania celý deň

battery-icon

Prečo sa inak vyrobili notebooky a v dnešnom období zariadenia ako tablety? Odpoveď je jednoduchá a pozná ju každý. Doba si vyžaduje, že ak chcete byť v spojení s vašimi zákazníkmi, obchodníkmi alebo kamarátmi, musíte byť online všade a vždy, keď to bude situácia vyžadovať. Preto sú prenosné zariadenia rozšírenejšie ako domáce stolové PC.

Tablety majú túto funkciu spĺňať ešte dokonalejšie ako ultra prenosné notebooky. Preto jednou z ďalších kľúčových vecí pri výbere je batéria, respektíve jej výdrž a životnosť. V teréne nemáte niekedy žiadne pripojenie k sieti a kto by nosil adaptér a dlhú šnúru stále so sebou.

Idete pozerať film? Tak sa pripravte na rýchlejšie klesanie batérie ako je obyčajne. Zatiaľ čo prezeraním internetu presedíte vo vlaku aj niekoľko hodín, film stihnete jeden, nanajvýš začnete pozerať druhý. Tu je otázne či pozeráte Titanic, Tróju alebo seriál Dva a pol chlapa.

Zvážte preto pri výbere aj to, čo budete na tablete využívať najviac.

Mám super tablet ale nemám na ňom internet :(

wifi-icon

Smartfóny a tablety sú ako stvorené na prezeranie internetu (v podstate preto aj stvorené boli). Niektorí výrobcovia robia však rozdiel v 3G modeloch a v modeloch kde využijete akurát tak Wi-Fi. Zo skúsenosti vieme, že Wi-Fi nemusí byť všade a keď ju aj v nejakom meste nájdeme, môže byť spoplatnená. Rozhodnite sa, či je pre vás pripojenie na internet dôležité natoľko, aby ste si kúpili mobilný internet a drahší 3G model. Rozdiel v rovnakých modeloch s výnimkou teda spomínaného 3G je u iPadoch až 100,- EUR.

Ak ste nadšenci technológie poteší vás fakt, že v tabletoch nie je výnimka ani Bluetooth či GPS pripojenie. Konektivita s inými zariadeniami a so sieťou je v prenosných zariadeniach veľmi dôležitá.

Android alebo iOS…a čo ďalšie aplikácie?

Tu už sme pri software-ovom vybavení tabletu. Ide o užívateľské rozhranie, s ktorým budete ovládať celý prístroj a preto je veľmi dôležité. Niekto je spokojný s takým systémom, no tomu druhému pánovi sa to vôbec nemusí páčiť. A čo teraz? Skúste pozrieť po kamenných predajňach v mestách a hyper/super marketoch. Vystavujú tam tablety a môžete si vyskúšať všetky, ktoré budú dostupné. Nehabnite sa, nato to v tej predajni je! V priebehu piatich minút zistíte, ktorý vám sedí lepšie.

Apple a jeho iPady ponúkajú uzavretý operačný systém. Ten môžete dopĺňať o množstvo aplikácii z Appstoreu. Ak sa vám to zdá trochu obmedzené, zvoľte Android, ktorý je otvorený operačný systém. Užívatelia majú tak veľké spektrum možných rozšírení zariadenia.

Sklamaní môžete byť, keď si tablet zakúpite na cestovanie do vlaku či lietadla v nádeji, že budete sledovať filmy. No zistíte, že podporované formáty operačný systém nepodporuje. Ale nie je všetko ešte stratené. Popozerajte programy či aplikácie, ktoré tieto formáty podporujú a dajú sa doinštalovať do zariadenia. Tam však môže prísť ďalšia investícia.

Zlé sa mi píše, ovládanie je na mňa príliš jemné

Ak máte hrubšie prsty a tablet práve tých menších rozmerov, určite sa vám stalo, že sa často preklepnete pri písaní nejakého článku, dokumentu alebo mailu. Nezahadzujte tablet… stačí k nemu pripojiť externú klávesnicu a píšete ako na počítači. Tu je však už obmedzenie prenosnosti. Budete brať klávesnicu do tašky k malému tabletu? Veď to je úplne nepraktické. Jediné využitie vidím v externej klávesnici doma na stole, aby sa vám lepšie písalo. V opačnom prípade odporúčam kúpu väčšej obrazovky.

tablet-touch

Už o základných vlastnostiach viete dosť, poďme prejsť na výber

Apple prišiel na trch s “vecičkou”, ktorá nastolila nový smer v prenosných zariadeniach. Dlho nenechali na seba čakať ani ostatní výrobcovia výpočtovej techniky. Samsung, Toshiba či Asus znamenajú veľkú konkurenciu pre Apple. Pozrime sa bližšie na ich zariadenia. Začnem teda tým najcoolovejším.

ZDROJ: www.endy.sk