Newsletter
Notebook DELL

Tablet ASUS

Toner KM C308

Ako si vybrať správnu tlačiareň

 

"Ihličkové a atramentové tlačiarne sú lacné, ale laserové sú napriek vyšším cenám podstatne ekologickejšie"

 

Každý, kto pracuje s počítačom, potrebuje z času na čas niektoré svoje informácie či dáta vytlačiť. Ako postupovať pri výbere tlačiarne tak, aby kvalita vytlačených dokumentov i náklady na domácu tlačiareň vrátane prevádzky boli čo najpriaznivejšie? Ponuka na trhu je obrovská, každý si môže vybrať z troch základných technológií: ihličkovej, atramentovej a laserovej.

 

Rozdelenie tlačiarní podľa technológie tlače

 

Ihličkové tlačiarne


Ihličkové tlačiarne sú dnes pre kancelárie alebo kvalitnú domácu tlač už vcelku nevyhovujúce a niektorí dokonca tvrdia, že je to zastaraná technológia. Jej veľkou výhodou je však nesporne lacná prevádzka, pri ktorej jediným spotrebným materiálom je páska, podobne ako pri písacom stroji. Proti tomu má pár „nevýhod“. Je to predovšetkým veľká hlučnosť, málo kvalitná tlač a nemožnosť plnofarebnej tlače, nerovnomerné zafarbenie čiernobieleho výtlačku a nízka rozlišovacia schopnosť. V praxi sa už s takými tlačiarňami veľmi nestretávame, používajú sa však na tlačenie (vyplnenie) úradných dokumentov, ako napríklad cestovné pasy, občianske preukazy a pod.

 

Atramentové tlačiarne (hľadajte v našom obchode)

Atramentové tlačiarne sú preto na kvalitnú tlač podstatne výhodnejšie. Umožňujú tlač farieb, sú relatívne tiché a v neposlednom rade lacné. V grafike ponúkajú veľa možností a obchod ich takisto ponúka v rôznej kvalite. Tlačiarňam s rozlišovacou schopnosťou 600dpi už takisto odzvonilo. Výrobca Epson vyhlásil, že na trh bude v segmente atramentových tlačiarní dodávať iba pokrokové typy s minimálnou rozlišovacou schopnosťou 1200 dpi (dots per inch - body na palec = 2,54 cm) a viac. Pri kúpe tlačiarne však treba v prvom rade zvážiť jej prevádzkové náklady. A práve tu nie sú atramentové tlačiarne príliš uspokojivé. Dôvodom je nízka životnosť ich náplne (cartridge), ktorá je v porovnaní s laserovými tlačiarňami veľmi malá. Atramentové majú odporúčané tlačové zaťaženie maximálne niekoľko sto strán mesačne, laserové niekoľko tisíc. Majú aj ďalšie nevýhody. Napríklad v dôsledku technológie, ktorú používajú a ktorá spočíva v rozstrekovaní atramentu na papier pomocou malých trysiek, dochádza v týchto zariadeniach k zvlneniu papiera, čo môže prekážať pri tlači dokumentu formálnejšieho charakteru.

 

Laserová tlačiareň (hľadajte v našom obchode)


Najkvalitnejším spôsobom tlače je dnes laserová technológia, teda laserové tlačiarne. Aj napriek tomu, že ich cena v posledných rokoch výrazne klesla, nepatria ani teraz medzi najlacnejšie. Vyššia nákupná cena však prináša zníženie nákladovosti tlače, a to sa môže vrátiť za niekoľko mesiacov. Tromfom laserovej technológie je jej vysoká grafická rozlišovacia schopnosť. Na nej vlastne záleží, aký dobrý vzhľad budú mať vaše dokumenty, a či budú viditeľné prípadné nedostatky pri tlači graficky náročných dokumentov (prezentácia, logá, fotky a pod.), ale aj to, aké ostré a zreteľné budú písmená a kaligrafické znaky použité pri tlači osobnej či obchodnej korešpodencie. Aj tu je dôležité „dpi“. Kvalitnejšia je tá tlačiareň, ktorá má toto číslo čo najvyššie. Laserové tlačiarne majú teda proti ostatným dvom typom veľa výhod. Napr. tichý chod, kvalitnú ostrú tlač farebného i čiernobieleho dokumentu, pri ktorej je úspora najzreteľnejšia.

 

Ekologické aj ekonomické


Vyššie náklady sa zo začiatku prejavovali prakticky iba pri veľkonákladovej tlači, kde jedinou príčinou bola nižšia životnosť niektorých dielcov, napr. prenosového valca. Technológia však pokročila a životnosť tohto dielca tlačiarne sa podarilo niekoľkonásobne predĺžiť, dokonca zamedziť potrebu vymieňať ich veľmi často. Takéto tlačiarne majú označenie EcoLaser. Laserová tlačiareň urýchľuje prácu aj tým, že má niekoľkonásobne objemnejšie podávače papierov, zásobníky až na niekoľko tisíc listov, čo vyhovuje najmä v kancelárskej praxi či v redakciách, kde sa tlačiareň navyše využíva v sieťovom prostredí.

 

Možnosti pripojenia do siete

 

Aj atramentové a ihličkové tlačiarne dokázali pracovať v sieti, ale na to boli potrebné káble, rôzne rozhrania a doplnkový softvér, lebo ako také sieťové prostredie nepodporovali. Iné je to však pri tlačiarňach s laserovou technológiou. Sú navrhnuté na sieťové použitie, čo však nevylučuje ich pripojenie aj k jedinému PC. To znamená, že sú do nich vstavané sieťové prvky, ktoré podporujú všetky bežné typy operačných systémov, pod ktorými sú počítačové siete prevádzkované. Pre väčšinu používateľov je podstatná rýchlosť tlače. Preto sa v týchto prostrediach presadili také tlačiarne, ktoré svojím vysokým výkonom (merané počtom vytlačených strán za minútu a kapacitou prídavnej pamäte) obslúžia viacerých používateľov. Pokiaľ však netlačíte veľké počty dokumentov, máte možnosť ušetriť a investovať skôr do atramentovej tlačiarne s vyššou grafickou rozlišovacou schopnosťou.

 

 

Porovnanie nákladov na tlač

Ako ušetriť prevádzkové náklady?

 

  • Kupujte zariadenie, ktoré zodpovedá vašim potrebám. Zbytočné je platiť za funkcie, ktoré nevyužijete.
  • Čo najčastejšie využívajte nižšiu kvalitu tlače označovanú Draft, ktorá spotrebuje najmenej atramentu či toneru.
  • Preferujte čiernobielu tlač pred farebnou. Rozdiel v cene dosahuje až 8 centov na stranu.
  • Podľa možnosti, čím častejšie tlačte obojstranne. Pokiaľ to zariadenie umožňuje, nastavte tzv. Duplex automaticky, prípadne obracajte ručne.
  • Používajte kazety a zásobníky s čo najväčším obsahom, pretože majú čo najlepší pomer vyťaženosť/cena. Pri atramentových uprednostnite tie s delenými náplňami.
  • Šetrite elektrickou energiou. Platí zásada – čím novšie zariadenie, tým nižšia spotreba.
  • Firmy môžu ušetriť aj kontrolou spotreby tlače pomocou správcovských softvérov a rôznymi obmedzeniami pre zamestnancov.
  • Ušetriť môžete na náhradných náplniach. Neoriginálne či znovu plnené sú aj o polovicu lacnejšie, výrobcovia ich však neodporúčajú.

 

Na aký účel budem tlačiareň používať

Podľa toho, na čo bude tlačiareň slúžiť treba vybrať parametre tlačiarne. Ak chceme tlačiareň používať doma na občasné tlačenie textov, a nevyžadujeme farebná tlač je jednoznačná voľba laserová čiernobiela tlačiareň. Náklady na tlač pri týchto tlačiarňach vychádzajú najlacnejšie. Sú rýchle a relatívne tiché. Toner v týchto tlačiarňach nevysychá, pretože je to prášok. Pre potrebu farebnej tlače sú potom vhodné farebné laserové tlačiarne. Tieto tlačiarne už sú trochu rozmernejšie. Každý toner je v nich osobitne a zaberá omnoho viac miesta ako v atramentových tlačiarňach.

Tlačenie fotografií

Atramentové tlačiarne sú na tlač fotografií najvhodnejšie. Majú krajšie farby a v spojení s kvalitným papierom na tlač fotografií dosiahnete kvalitné fotky. Táto tlač je ale nákladná, pretože spotrebováva viac farby a je zároveň pomalšia. Niektoré atramentové tlačiarne majú možnosť robiť potlač na špeciálne CD alebo DVD disky.

Rozlíšenie tlače

Laserové tlačiarne majú spravidla vyššie rozlíšenie, sú schopné vytlačiť menší bod ako atramentové. Na domáce a kancelárske použitie je vhodné akékoľvek rozlíšenie. Pre profesionálne účely je samozrejme najlepšie mať čo najväčšie rozlíšenie, ale nie je to to najhlavnejšie.

Rýchlosť tlače

Spravidla platí, že laserové tlačiarne sú omnoho rýchlejšie ako atramentové. No v dnešnej dobe sa už tie atramentové približujú pri bežnej tlači rýchlosti tých laserových.

Spôsob pripojenia

Najčastejšie pripojenie pre dnešné tlačiarne je USB káblom. Vačšie tlačiarne určené na firemné účely môžu mať aj staršiu možnosť a to LPT port, niektoré aj LAN alebo WiFi pripojenie. Firmy, kde sa vyžaduje tlač z viacerých počítačov na jednej tlačiarni je LAN pripojenie to najvhodnejšie.

Domáce použitie

  • tlačenie textov, článkov, občas nejakých fotografií
  • tlačenie fotografií vo vyššej kvalite, občas nejakých textov
  • skenovanie, tlačenie, faxovanie, kopírovanie

Kancelária

  • skenovanie, tlačenie, faxovanie, kopírovanie
  • tlačiarne registračných pokladníc
  • vysoká mesačná záťaž, neustále tlačenie textov, faktúr a podobne
  • nižšie mesačné vyťaženie – menšie kancelárie a firmy
  • profesionálne nasadenie
  • menšie kopírovacie a tlačiarenské firmy, tlačenie fotografií

 


Aktuality

Súkromie

Nakupovanie

O nás

Sociálne siete

[ Mozaika z tvojich fotiek ][ Igiho blog ]